Manastiri Fruške gore – Epizoda 3

Blagoslov prirode

09.9.2024.

Severna strana nekad zna da zataji, da ostane bez sunca, nedovoljno uzbudljiva i zanimljiva. Ali ne i ona panonske gorske vile. Pod plašt svojih severnih obronaka svila je kojekakvog blaga, pa i četiri svetinje raznolike starosti, građe i sudbe.

MANASTIR BEOČIN

 

manastir-beocin

 

Put uz Ljuti potok, omeđen drvećem, podseća na prilaz tajanstvenom zamku iz nekih davnih vremena. Iza kapije, među konacima, uzdiže se hram posvećen Vaznesenju Hristovom. Tačno vreme nastanka se ne zna, ali se pominje u zapisima iz sredine XVI veka. Više puta je razaran i obnavljan, u Drugom svetskom ratu je opljačkan i opustošen, ali su građevine ostale neoštećene.

Jedan je od najposećenijih manastira. Utehu i nadu mnogi traže pred čudotvornom ikonom Majke Božje Beočinske za koju se veruje da je stara 500 godina. U manastiru se nalaze i mošti Svetog vladike Varnave Nastića, najmlađeg srpskog prosvetitelja.

Pozamašno dvorište cvetno i sređeno, monahinje, mnoge mlađane, srdačne i gostoprimljive. Životno i prisno, a opet dostojanstveno i duhovno. Diči se i prostranim parkom koji su francuski baštovani zasadili pre 150 godina, po ugledu na Versajski. Za posetioce nije otvoren, nažalost. U blizini su Dumbovački vodopadi i izletište Brankovac do kojih vode prilično izazovni šumski putići.

MANASTIR SVETIH ARHANGELA U GRABOVU

 

Manastir Svetih Arhangela

 

Crkva posvećena Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu vršnjak je Novog Sada, vole da naglase meštani sela Grabova. Zidana je sredinom XVIII veka, a skoro u isto vreme rađen je i oslikavan ikonostas. Crkva je prvobitno bila posvećena arhangelu Mihailu, ali kako je selo skoro čitavo stoleće slavilo letnjeg arhangela Gavrila, danas nosi imena obojice. Iako nije ozbiljnije stradala tokom Drugog svetskog rata, zub vremena je bio nemilosrdan i ovaj vek je dočekala u jako lošem stanju. Međutim odlukom vladike Vasilija 2016. godine pretvorena je u manastir, metoh manastira Krušedola, kada i počinje sveobuhvatna obnova.

Teško je poverovati šta je sve učinjeno za svega nekoliko godine, jer danas Sveti arhangeli naprosto blistaju. Crkva je živopisna, raskošni ikonostas restauriran, novi konaci su udomili monahinje, a dvorište kao iz bajke. I još se doteruje. Danas je dika sela u kome je otvorena prva srpska škola na današnjem prostoru Vojvodine pre skoro 400 godina.

Narod se okuplja sve više i pomaže koliko ko može. A zvona opet ponosito odjekuju sa vrha najmlađeg fruškogorskog manastira, iz najvišeg naselja ostrvske planinske lepotice.

MANASTIR RAKOVAC

 

Manastir Rakovac

 

Na glavnom putu kroz selo Rakovac, stoji velelepno zdanje. Manastir posvećen Svetom Kozmi i Damjanu, podigao je po predanju „blagoverni hrišćanin“ Raka Milošević na mestu gde je ubio jelena, krajem XV veka. Kako je tokom burne istorije više puta razaran i pljačkan, tako se i arhitektura menjala. Početkom XVII veka bio je važan prepisivački i književni centar i u njemu je urađen prepis Dušanovog zakonika. Zidno slikarstvo crkve s kraja XVI i početka XVII veka sačuvano je samo u fragmentima, a današnji ikonostas je rađen krajem prošlog veka. Konaci su obnovljeni u njima su kelije, biblioteke, riznice, ručaonica.

 

Video

Manastiri Fruške gore - Epizoda 3

 

Posebno mesto je kapela Svetog Vasilija. U njoj se nalazi restaurirani ikonostas stare grobljanske crkve iz XVII veka i čestice moštiju Svete Petke. Značajnu starinu predstavlja autentični tron sa ikonom Bogorodice – Rakovačke Odigitrije koja је iz Zagreba vraćena posle više od pola veka. U blizini manastirskog poseda nalazi se pet izvora i isposnica igumana Isaije.

PEĆINA BELI MAJDAN

 

Pećina Beli Majdan

 

Usred šume, na brdašcetu, prikrila se čudnovata kamena forma. Igra prirode ili čoveka, ili pak združenih sila. Svakako je nesvakidašnja. Beli majdan, poznat i kao Rakovačka pećina, nastao je iskopavanjem kamena, kaolinskog granita još davnih dana, verovatno za potrebe obližnjeg manastira Rakovca. Koristio se i za izradu nadgrobnih spomenika i temelja kuća. Kamenolom je zatvoren tridesetih godina prošlog veka.

Svod, visok oko četiri metra, oslanja se na kamene stubove, a dvorana sa odajama proteže se nekoliko desetina metara u dubinu. Pored pećine se nalazi i otvor u zemlji iz koga izbija topao vazduh. Po hladnoći dobro dođe, ali po vrelini i ne prija baš. Nju najbolje leči svežina. Hlada je napretek, ali se budi žeđ. Okolna priroda i čudesno izvajani kamen iz dubine zemlje, iskaju tečnost sebi sličnu, čistu i netaknutu. Vodu koja mije mineralne stene u utrobi zemlje pre no što dospe u bočice. A onda niz grlo glatko sklizne, tako ledena i pitka. Jazak. Osvežava i krepi, uvek. U prirodi, valja piti samo prirodno.

MANASTIR SAVINAC

 

Manastir Savinac

 

O ostacima srednjevekovnog hrama zna se jako malo. Veruje se da je građen krajem XII ili početkom XIII veka i posvećen je Prenosu mošti Svetog Save koji se obeležava 19. maja.

Dugo je čamio šćućuren među kućama i dvorištima sela Starih Ledinaca. Zarušen i zapušten. Zaturen i zaboravljen. Negde na „ničijoj zemlji“. A onda je Srpska pravoslavna crkva otkupila deo zemlje oko ostataka zdanja i starini dodelila dobru vilu. Imanje je očišćeno i sređeno, omeđeno kamenim zidićem, podignuta je crkva brvnara i drveni zvonik. A ruševine nekadašnjeg hrama oplemenjene su krstovima i ikonama. Bez svoda i zidova, živopisa i ikonostasa. A opet tako posebna svetinja. Odiše istrajnošću i prkosom, stoletnim. Ne da se ni vremenu, niti nečastivima. Spomenik je kulture od velikog značaja. No, još uvek čeka svoj krov nad glavom, tiho i strpljivo.

A sve čime se trenutno može podičiti je na svojim plećima, uz pomoć verujućih duša i valjanih komšija, iznela predana mati Teodora. Gostoljublje i razgovor koji se pamte zavek. Svedoče istrajnosti, snazi duha, veri nesalomivoj. Zajedno. Mati i njen poveren joj hram.

Nastavimo zajedno da istražujemo manastire Fruške gore. Čekaju nas nove zanimljive epizode. Zaprati Jazak stranice na Facebook-u i Instagram-u budi u toku sa novim objavama o duhovnim oazama Fruške gore, koje obilazimo uz flašicu Jazak vode – prirodne izvorske vode, našeg blagoslova prirode.
Nastaviće se…

Ukoliko nisi pročitao/la prethodne epizode, možeš ih pronaći na sledećim linkovima: Manastiri Fruške gore – epizoda 2 i Manastiri Fruške gore – epizoda 1.

 

Zaprati Jazak vodu na Instagram-u

Zaprati Jazak vodu na Facebook-u

Zaprati Jazak vodu na Youtube-u