Cimetni keks rolat

Recepti

28.11.2024.

Sa početkom Velikog Božićnog posta stiže i potreba za proverenim, jednostavnim receptima za posne đakonije. Zato smo se potrudili da vam predstavimo nešto zaista jedinstveno. ✨

Ako volite cimet, urme i hrskave keksiće, ovaj recept će vas oduševiti! Posan je, bez glutena, bez belog šećera, jednostavan za pripremu, a izgleda sjajno. Hoćete li ga isprobati? 🤩

Cimetni keks rolat

Za prvu smesu:

  • 85 g mlevenih badema
  • 70 g ovsenog brašna
  • 30 g meda
  • 35 g omekšalog kokosovog ulja
  • prstohvat soli
  • malo vanile

Za drugu smesu:

  • 200 g paste od urmi
  • 15 g kokosovog ulja
  • 4 kašičice cimeta
  • oko 3 supene kašike vode

 

Priprema:

  1. Sve sastojke za prvu smesu stavite u blender i blendajte dok smesa ne postane kompaktna. Izvadite je, oblikujte rukama u homogenu masu, pa postavite između dva papira za pečenje. Oklagijom rastanjite smesu dok ne dobijete kvadrat sa stranicama od oko 7 cm. Ostavite sa strane.
  2. U blenderu sjedinite sve sastojke za drugu smesu, blendajući dok smesa ne postane kremasta. Po potrebi dodajte još malo vode kako biste postigli glatku teksturu i olakšali rad blendera.
  3. Dobijenu tamnu smesu rasporedite između dva papira za pečenje i rastanjite je u kvadrat dimenzija 7 cm.
  4. Pažljivo prenesite tamnu smesu na svetlu, pa sve ugladite oklagijom. Zarolajte u čvrst rolat, zatim stavite u frižider na oko 20 minuta da se stegne.
  5. Rolat iseckajte na kriške i poređajte ih na pleh za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok ne dobiju blago hrskavu teksturu. Ostavite keks na plehu da se sasvim prohladi i dodatno stegne, pre služenja.

 

Prijatno!