Omiljene tortilje bez glutena i sa namazima

Recepti

22.8.2024.

Predstavljamo vam recept za tortilje bez glutena, koje se brzo spremaju i još brže pojedu. Sigurno će vas oduševiti ukusom, a naročito ako ih napunite omiljenim namazima i svežim povrćem. Ako odlučite da bezglutenske tortilje uparite sa nekim sosom ili ih grickate same, ni u kom slučaju nećete pogrešiti. Ukoliko vam gluten predstavlja smetnju, u ovim tortiljama možete da uživate po svom ukusu i bez brige. Pored toga, smatra se da bezglutenska ishrana prija i digestivnom sistemu ljudi koji nemaju teskobe. Zvuči odlično!

Recept:

Tortilje od sočiva i kinoe

  • 140 g crvenog sočiva, sirovog
  • 50 g kinoe, sirove
  • 200 g vode
  • 15 g čia semenki
  • so, biber, kurkuma
  • malo ulja za pečenje

Sočivo i kinou prvo sjediniti, pa ih oprati dok voda ne postane čista.

Potom ih potopiti u vodi na minimum 2 sata ili preko noći.

Prethodno potopljeno sočivo i kinou procediti, pa ih presuti u blender. Dodati čia semenke, 200 g vode i začine.

Sve dobro izblendati dok se ne postigne ujednačena, kremasta smesa.

Tiganj za palačinke obavezno dobro zagrejati i premazati sa vrlo malo biljnog ulja za pečenje.

Kutlaču smese razliti po tiganju za palačinke, pa peći sa obe strane.

Od ove smese ćete dobiti otprilike 6-7 tortiljica.

Ideja za punjenje tortilja: Premažite tortilju humusom od leblebija, pa preko dodajte kupus, naseckane paprike i paradajz.

Tortilje možete čuvati u frižideru nekoliko dana, pa ih pre upotrebe samo podgrejati.

 

Isprobajte ih i javite sa čim vi volite da ih uparite!