Pekmez od višanja iz vaše kuhinje

Recepti

18.6.2024.

Donosimo vam malo drugačiji recept za pripremu omiljenog slatkog pekmeza od višanja, ali ovaj put bez belog šećera. Napravljen od pažljivo odabranih, sočnih višanja, ovaj pekmez je zaslađen prirodnim zaslađivačima koji zadržavaju bogat voćni ukus.

Idealan je za doručak, užinu ili kao dodatak vašim omiljenim jelima. Uživajte u svakom zalogaju znajući da ste odabrali zdraviju opciju za sebe i svoju porodicu, a nakon pripreme ovog recepta obavezno podelite svoje utiske sa nama!

I ne zaboravite da se posle uživanja u ovoj poslastici, hidrirate prirodnom izvorskom vodom Jazak.

Potrebni sastojci:

  • 2kg očišćenih višanja
  • 400g očišćenih urmi
  • malo ekstrakta vanile
  • malo cimeta

Priprema:

Višnje i urme staviti u šerpu sa debljim dnom, pa kuvati poklopljeno oko 1h na umerenoj temperaturi. Ovde nema potrebe mešati smesu, jer će i dalje biti dosta tečnosti i ne bi trebalo da zagoreva.

Smesu izblendati štapnim mikserom i dodati začine, pa vratiti na šporet. Kuvati još oko 1-2h na vrlo tihoj vatri uz povremeno mešanje. Pekmez je gotov kada prilikom mešanja možete jasno videti dno šerpe.

U čiste i sterilisane teglice prespite pekmez. Svaku teglicu poklopiti originalnim poklopcem, okrenuti naopačke i staviti u tepsiju za rernu.

Ovako pripremljene teglice ubaciti u rernu podešenu na 100 stepeni oko 10-15 minuta.

Na ovaj način dobićete pekmez koji se neće kvariti.

Od ove količine višanja i urmi, dobije se oko 5 teglica od 300ml.

 

Prijatno!