Tikvice i čokolada, neočekivano dobar spoj

Recepti

24.9.2024.

Potraga za novm ukusima nas ponekad dovede do iznenađujućih kombinacija, a kada se pravi sastojci upare na pravi način jednostavno ne možemo a da se ne zapitamo kako se ovoga nismo ranije setili.

Tikvice su ove godine zaista glavna zvezda naše trpeze, pa smo se potrudili da budemo kreativni i smislimo razne nove ideje kako da ih uvrstimo u obroke. Sa druge strane čokolada je visoko rangirana na listi stvari koje volimo, ali takođe znamo da je moramo koristiti u umerenim količinama, tako da od nje dobijemo ono najbolje. I onda se rodila pomisao – šta ako spojimo ova dva sjajna sastojka, da li će rezultat biti još bolji?

Tako je nastao ovaj divan desert – čokoladni kolač sa tikvicama.

Vrlo brzo se priprema, divnog je ukusa, i zasigurno će ga voleti i oni koji ne vole tikvice. 🙂

Čokoladni kolač sa tikvicama

  • 150g speltinog brašna
  • 150g belog brašna, T400
  • pola kesice, praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • malo cimeta
  • malo vanile
  • 3 veća jaja
  • 80g maslinovog ulja
  • 100g kokosovog šećera
  • 120g pirea od jabuka
  • 350g izrendane, oceđene tikvice
  • oko 80g tamne čokolade

Tikvice izrendati, pa ostaviti da odstoje 10 minuta.
U dubokoj posudi sjediniti jaja sa začinima, uljem i šećerom. Sve dobro umutiti žicom. Ovoj smesi dodati pire od jabuka i dobro oceđene tikvice, pa promešati.
Dodati brašno, so i prašak za pecivo. Promešati.
Na kraju, dodati grubo naseckanu čokoladu, pa opet promešati.
Smesu izliti u kalup (20 x 10 cm, visina 10 cm) i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 1 sat.

Kokosov šećer možete zameniti za bilo koji drugi prirodni zaslađivač u istoj razmeri (npr. med, javorov sirup i slično).

Prijatno!